© 2010 SOCIKSTYLE BLOG Všetky práva vyhradené. Použitie textu a fotografií z tejto stránky je možné len po mojom predchádzajúcom súhlase.

UPOZORNENIE!
Táto stránka je informačná a slúži len ako retro zábava.Nepropaguje žiadný politický systém!!!


nedeľa 25. septembra 2011

VITANA n.p. BYŠICE

Kto by nepoznal slogany Vitana varí za vás a Vitana je u nás v kuchyni vítaná....



Predchodcom tohto nám veľmi dobre známeho podniku,dnes firmy bola malá spoločnosť Graf,na výrobu sladových výťažkou,ktr. bola založená v roku 1919 v Prahe-Podbabě.
Firmičke sa darilo a tak v roku 1921 sa mení na akciovú spoločnosť a otvára svoju pobočku v Chrudimi a začína vyrábať polievkové kocky a iné poživatiny.
V roku 1925 už zakupujú budovu cukrovaru v Byšiciach,ktr. renovujú a už o rok neskôr majú hotovo a sťahujú sem celú výrobu.
Vedenie,administratíva firmy a sklad sa sťahuje na pražskú Florenc.
V roku 1927 rozširuje firma Graf radu svojich výrobkov a stává sa tak najväčším výrobcom polievkových korení.Svoje postavenie si udrží i v ťažkých krizových 30 rokoch.
Jej najväčším konkurentom je firma Maggi v Kralupech nad Vltavou,ktr. bola založená o 5 rokov neskôr,ako firma Graf.







Po 2.svetovej vojne je na firmu uvalená národná správa,od roku 1948 sa stávajú jej národným správcom Československé mlýny,národný podnik Praha II.
Koncom 50 rokov je pripojená k podniku bývala firma Maggi z Kralup nad Vltavou a vzniká n.p. Vitana v Byšicých.Neskôr pripojili k podniku aj bývalú firmu Franc a synové z Pardubíc,Sereďe a Prostějova-Kolínská Cikoria.Počiatkom 60 rokov sa stáva Vitana súčasťou kolosu Tukový prumysl Praha a až v roku 1988 sa stáva samostatným podnikom a prekračuje ročný obrat 1mld Kčs v maloobchodných cenách.








Vitana mala 4 závody: v Byšiciach a v Kralupách sa vyrábali polievky a polievkové korenie a v Pardubiciach a Prostějove sa vyrábali kávoviny.
Typickými výrobkami Vitany boli tekuté polievkové korenia,masox,polievkové základy,dehydrované polievky,výroba čakanky,Karo,žitovka,melta.
Kávovinový extrakt sa predával aj pod značkou Kavex a Vitakáva a vyrábala aj stužovač šlahačky,polotovar na výrobu krémov-Kremona a Kremonka.
Vitana vyrábala aj šumienky a to slávný Vitacit,Vita cola,Vita pomaranč a malina.
Vyrábali aj cereálné raňajky,životabudič Vitaregen,pufované výrobky ako napr.burizóny.
Balili ryžu a ryže špeciál a predvarený hrach.

Dobová reklama na životabudič Vita regen:

http://www.youtube.com/watch?v=3yjahTossGM




 Samozrejme bola Vitana hlavne špecialistom na polievky a polievkové korenie-Masox a Vegeta.
Vyrábali napr. rad lacných polievok,napr. hydinová polievka s ryžou,ktr. mala veľmi velký úspech a mnoho ľudí si ju chválilo ako veľmi chutnú polievku.Ďalej vyrábali aj špeciálné polievky,napr. polievky ktr. obsahovali menej soli a predávali sa pod názvom jemná.



V roku 1969 dodali na trh knedle v prášku a perník v prášku a v roku 1970 slané omelety.



 Ďaľej vyrábali práškové polotovary ako bábovka,domáci perník,české buchty,krehké rezy,ovocné knedlíky,domáci chlieb,pizza,orient rezy,zemiakové placky,lievance,krupicovú kašu Vlasta atď.



Dobová reklama na Pizzu v prášku:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára