Mäkké syry
-smotanový:predával sa v tvare trojhranu,balený do hliníkovej fólie.Obsahoval 65%tuku a 40%sušiny.
Výrobky: napr.radlík
-krémový: šlahaný syr typu žervé,smotanovej chuti bol vyrábaný z čerstvého tvarohu.Bol predávaný kelímkoch,hranolkoch,alebo roličkách.Obsahoval 50% tuku a 30% sušiny.
Výrobky: napr. imperial
-krkonošský pivný syr: špecialita,silne solený,ostrý,pikantný.Predával sa v tvare 1-2 kg hranolu.
Obsahoval 50% tuku,47% sušiny a 6% soli.
-romadur: vyrábal sa 20,40,50% obsahom tuku a 40,43,47% sušinou.
-dezertný: bol chuťovo výrazný syr zrajúci na povrchu.Predával sa v tvare nízkého valčeku v 60 a 120g balení.
Obsahoval 20-40% tuku a 40-43% sušiny.
-kmínový syr: slaný,mierne korenený v tvare 60g valčeka.Obsahoval 10% tuku a 35% sušiny.
Výrobky:šumavan,jarošovský,romadur,ronov,orličan atď.
-zlato: mliečný syr bol balený ako valček o váhe 1-1,2kg.Obsahoval 50% tuku a 52% sušiny.
TAVENÉ SYRY:
Sa vyrábali s obsahom 30% tuku a 38% sušiny.Balili sa do hliníkovej fólie vo forme obdĺžnikov o váhe 60-100g.
Výrobky:dukát,dezertný,laktos,úsvit,maryna,hodoňáček,zobor,horal,trenčan atď.
-tavené syry s príchuťou korenia a zeleniny: obsahovali 30-40% tuku a 30-45% sušiny.Vyrábali sa s príchuťami:paprikový,kmínový,pažítkový,zeleninový,cibuľový.
Výrobky:pikant,primáš atď.
-druhové tavené syry: boli náročné na výrobu,vyrábali sa v tvare 60-100g hranolov,okrem druhu turista,ten bol vyrábaný v v tvare valca v papierovej škatuli s krájaciou niťou.
Výrobky:jantar,lišák,sport,poľana,turista atď.
-tavený syr so šunkov v konzerve: do taveného syru sa pridáva 15% mletej šunky.Tieto balenia boli určené na cesty a turistiku.
Výrobky:pamír,tatra.
-tavený syr so šunkou: 40-50% obsah tuku a 47-52% sušiny.Balil sa do hliníkových obalov o váhe 100g.
-jemný tavený smotanový syr: vysoko rotzieratelný,vyrábal sa v tvare polmesiaca.
-tavený syr smotanový: obsahoval 45% tuku a 40% sušiny.Bol určený hlavne pre deti.
Výrobky:jěštěd,madetka,hodonka,macek,galanka,šumavanka atď.
-tavený máslový syr-miláček: obsahoval 60% tuku a 50% sušiny.
-udený tavený syr: vyrábal sa buď vo forme salámu,alebo vo forme hranolkov balených v hliníkových fóliach.
Obsahovali 30-45% tuku a 40-44% sušiny.
Výrobky:kominárik,táborák atď.
-tavený ementál 45%: vyrábal sa z ementálských syrov taviacim procesom za prídavku emulgačných taviacich solí.Obsahovali 45% tuku a 52% sušiny.Krabičky so 6 kusmi trojuholníkov vážili 227g.
Výrobky:baník,kriváň,primátor atď.
3.ČASŤ SA BUDE VENOVAŤ ČS.TVRDÝM A OVČÍM SYROM.
Toto je super rubrika. Jen bych se přimlouval, aby pod textem nebyla tapeta. Díky.
OdpovedaťOdstrániť