© 2010 SOCIKSTYLE BLOG Všetky práva vyhradené. Použitie textu a fotografií z tejto stránky je možné len po mojom predchádzajúcom súhlase.

UPOZORNENIE!
Táto stránka je informačná a slúži len ako retro zábava.Nepropaguje žiadný politický systém!!!


streda 27. júna 2012

GRANKO-ČS.INSTANTNÝ NÁPOJ







Granko je jedna z najväčších detských spomienok Husákových detí....
Ráno,kým človek rozlepil oči tak už čakalo na stole v oblúbenom hrnčeku a voňalo v celej kuchyni.
Vyjedali sme ho lyžičkou priamo z krabice,bolo na krupicovej kaši,na pudingu,na šlahačke,na palacinkách a piekli sa z neho aj koláče a pripravovali sa z neho piškótové a pudingové dezerty.
Vo svete už to nebola novinka,existovali tu dlhšiu dobu  napr. Benco,Ovomaltine atď.
U nás však granulované rýchlorozpustné kakao Granko bolo svojho druhu prvé v ČSSR a spôsobilo doslova poprask.
Kakao v prášku sa už na našom trhu vyskytovalo dávno,ale boli to klasické práškové kakaa,väčšinou horké,museli sa doslaďovať a hlavne variť.

 Klasické kakaa na varenie,Zora Olomouc.
a modernejšia verzia práškového kakaa-Prima z Bratislavského Figara


Instantný kakaový nápoj GRANKO sa začal vyrábať v roku 1979 v n.p. Čokoládovny v závode Soja Kolín. 
Názov výrobku vznikol z internej súťaže, ktorá bola vyhlásená pre zamestnancov podniku.
Víťazným názvom byla zvolena skratka:GRANulované KakaO – GRANKO.
Obľuba a úspech nového instantného nápoja bola obrovská.
Do konca roku 1980 získalo GRANKO ocenenia Zlatá Salima, Zlatý Merkur, Zlatý pohár Ex Plzeň a cenu v súťaži Obal roku.



Prvým obalom bola plastová dóza s obsahom 400 g, ktorá bola doplnená krabičkou o objemu 250 g.


V roku 1981 rozšírili radu GRANKO o rychle rozpustný banánový nápoj, ktorý v roku 1985 doplnila varianta jahodová a v roku 1988 varianty broskyňová a čučoriedková.
Tieto série ale boli uvedené len ako limitované.











 Ovocné varianty od roku 1981.



Recept na Granko koláč:


POTREBNÉ PRÍSADY

CESTO : 5 vajíčok, 1Šálka Jizerky (mozte skusiť aj Mantler), 1Š kryšt.cukru, 1Š Granka, 1Š oleja, 1 prášok do pečiva, Po upečení : 3/4Š kávy, džem - ribizlovy, čerešňovy .... , 2x250ml 33%šľahačky, 2x200g Čokolády 

POSTUP PRÍPRAVY

1 Šalka - 250ml 

Cesto : Všetky suroviny ktoré idu do cesta dame naraz do jednej misy a spolu vyšľaháme aby sa to všetko pekne spojilo. Vylejeme na vymastený a mukou vysypaný plech a pečieme na 160 Stupňov.
Po upečení ho ešte teplý polejeme kávou (ja ho prskám štetcom aby bolo rovnomerne) a potrieme džemom (opatrne obratenou stranou lyžice, aby sa vrch nezošúpal). Necháme poriadne vychladnúť.

Poleva : v hrnci si zohrejeme šľahačky s rozlámanou čokoládou (stále miešame!!!) až kym sa to všetko pekne nespojí do krasnej hnedej masy, povaríme cca.2-3minutky - stále miešame !!!
Vezmeme z ohňa a ešte teple nalejeme na vychladený koláč a damé najlepšie do druhého dňa vychladiť do chladničky. Krájame nožom ktorý namáčame v horúcej vode.


4 komentáre:

  1. Ako vzdy, pekne zdokumentovane a navodzuje prijemne spomienky. Jeden z mnohych vyrobkov, ktore som vtedy nedocenoval hoci boli spickovej kvality, casto aj kvalitnejsie ako tie zapadne, zdravsie, bez vselijakych umelin, a hlavne vyrobene nasim inzinierskym talentom. Snad sa takych casov este dozijeme. Vdaka Vam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pokaždé když zapnu net se těším, jestli nemáte nový příspěvek :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naozaj bolo Granko uspech, malo perfektne vyvazenu chut obsach inych komponentov (kypriace latky,emulgator,mineralne latky)bol adekvatny k obsahu kvalitneho kakaa a jemneho slovenskeho cukru.Plastova krabica sice napodobnovala rakuske Benco("socikovske sibalske zlepsovatelstvo").Ale dievcatko na papierovom baleni bol vydareny napad:)Vidime ze to bol kvalitny produkt inak by taky megakoncern akym je NESTLE nepokracoval v jeho vyrobe!

    OdpovedaťOdstrániť