© 2010 SOCIKSTYLE BLOG Všetky práva vyhradené. Použitie textu a fotografií z tejto stránky je možné len po mojom predchádzajúcom súhlase.

UPOZORNENIE!
Táto stránka je informačná a slúži len ako retro zábava.Nepropaguje žiadný politický systém!!!


pondelok, 28. marca 2011

MLIEČNÉ VÝROBKY V ČSSR - 1.ČASŤ:TEKUTÉ A MAKKĚ MLIEČNÉ VÝROBKY


V socialistickej spoločnosti sa mliečné výrobky kládol veľký doraz,pretože mliečné výrobky boli pokladané za veľmi doležité v rámci výživy.Hlavne mlieko bolo pokladané pre detskú populáciu za alfu a omegu ich správneho vývoja.
Alergia na kravské mlieko vtedy nebola ešte známa.
Mliečné výrobky sa podávali hlavne vo forme mliečných desiat v školách,školkach.
V roku 1965 sa vláda zaviazala v rámci paťročnice,že potravinárský priemysel musí zaistiť zvýšenú konzúmaciu mliečných výrobkov .Cena výrobkov bola pomerne nízká a to vďaka cenovej politike štátu,ktr. umelo udržoval ceny výrobkov.

Mliečné výrobky:
-tekuté mliečné výrobky
-mliekarenské máslo
-tvarohy
-smotanové krémy
-prírodné syry: makké,tvrdé,pliesňové,tavené,tvarožky
-ovčie syry: bryndza,oštiepok
-mrazené mliečné výrobky
-sušené a zahustené mliečné výrobky
-vedlajšie produkty mliečného priemyslu

Tekuté mliečné výrobky boli pasterizované.Mlieko sa zhruba do začiatku 80 rokov predávalo v sklenených flašiach s alobalovou zátkou ktr. mala na sebe farebný pásik na odlišenie druhu mlieka.Napr. červený pás bolo plnotučné,modré polotučné atď.

Druhy vyrábaných tekutých mliečných výrobkov:

MLIEKO:

-plnotučné pasterizované mlieko
-egalované mlieko-mlieko so zvýšeným obsahom tuku
-podmáslie
-kakaové mlieko

1.5 1961 bola urobená zmena normy č. 57-0599,podľa ktr. plnotučné egalované mlieko sa začalo vyrábať jednotnej tučnosti 2,2% s názvom konzumné pasterizované mlieko.

SMOTANY:

-smotana:  sladká
-smotana kyslá-je vlastne sladká zakysaná čistými kultúrami.Smotany mali obsah tuku 12%.
-smotana na šlahanie-obsah tuku mala 33%.
-Automa-hotová šlahačka s cukrom v tlakovej nádobe.




JOGURTY:

-čisté biele jogurty obsahovali 4,5% tuku a museli sa spotrebovať do 48 hodín.
-jogurt ovocný-na povrchu bol džem,používal sa marhuľový a jahodový.
-šľahaný jogurtový krém mal džem rozšlahaný v jogurte.
-kefír-zakysaný,pasterizovaný s nízkým obsahom alkoholu.
-acidofilné mlieko-plnotučné s obsahom tuku 3,6%.
-zahustený smotanový zákys-Radlenka.







MÁSLO:

-výberové najkvalitnejšie s obsahom vody 14%
-máslo I.akosti-obsah vody 16%
-máslo II.akosti-malo nižšie klasifikované hodnoty-obsah vody 16%
-máslo na varenie-obsah vody 16%
-prepustené máslo-predávalo sa v skle 350g



TVAROH:

-makký obsahoval 25% sušiny
-na strúhanie,tiež s obsahom sušiny 25%
-tučný jemný obsahoval 40% tuku a 30% sušiny,balil sa do 1,4 a 1,2 kg balení.




SMOTANOVÉ KRÉMY:

-sa radia k čerstvým smotanovým syrom s pridaním cukru a prídavnými zložkami ako   vanilka,kakao,ovocie,sirupy.

Podnikové názvy: Pribináček,Pacholík,Smetánek,Lipánek,Lacrumáček,Miláčik,Termix,Ostraváček,Hanáček,
Lázenský krém,Bohunka,Dobrotka atď.
Tieto krémy obsahovali 40% tuku a 42% sušiny.



Ešte existovali zvláštne zeleninové krémy,kde boli pridané zeleninové prídavky ako paradajky,cibule,papriky a iná zelenina,obsahovali 40% tuku a 32% sušiny.
Dnes by sme to mohli prirovnať k ochuteným nátierkam v štýle Apetito,alebo Lučina.
 


2.ČASŤ SA BUDE VENOVAŤ ČESKOSLOVENSKÝM MAKKÝM A TAVENÝM SYROM.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára