© 2010 SOCIKSTYLE BLOG Všetky práva vyhradené. Použitie textu a fotografií z tejto stránky je možné len po mojom predchádzajúcom súhlase.

UPOZORNENIE!
Táto stránka je informačná a slúži len ako retro zábava.Nepropaguje žiadný politický systém!!!


piatok 21. decembra 2012

Retro vianoce

Naše najkrajšie spomienky sa väčšinou spájajú s vianocami,vraciame sa do detstva,kedy sme žili vo svojom bezpečnom svete a tešili sa na darčeky,stromček,ozdoby,prskavky,rozprávky,sneh,guľovačku a dlhé nič nerobenie....
O tom,že je to pre väčšinu z nás to najkrajšie obdobie,na ktoré najradšej spomíname sú aj mnohé príspevky ľudí do časopisov a novín so svojimi detskými vianočnými fotografiami-retro spomienkami.

Spomienky na retro vianoce nájdete aj v našom archíve z minulého roku:
http://socikstyle.blogspot.sk/2011/12/ceskoslovenske-vianoce-60-rokov.html
http://socikstyle.blogspot.sk/2011/11/ceskoslovenske-vianoce-50-rokov.html
http://socikstyle.blogspot.sk/2011/12/h.html



 1956: I porcelánová panenka znamenala radost pro maminku paní Šmerdovovu - tehdy ještě Adámkovou.



 Tuto fotku pořídil můj tatínek v roce 1960. Vyprávěl mi, že jsem se nechtěla fotit, tak mi řekl-poslouchej ! A já jsem řekla pošouchám a vznikla tato fotka, napsala do redakce paní Pospíšilová z Děčína.



Martin Jindřich napsal: To jsem já 24. 12. 1974. V té době mi bylo 2,5 roku. Největší radost jsem měl z tříkolky, kterou stále vlastním. Chci ji nechat po důkladné rekonstrukci synovi Ondřejovi, kterému jsou 2,5 měsíce.

Zdroj:tieto 3 fotografie:Blesk.cz


Do roku 1964 se vracíme i s fotografií, kterou poslala Jaroslava Sedláčková. "Byla pořízena fotoaparátem Flexaret 6, jsem na ní já se svým manželem a mými rodiči," upřesnila.  


Snímek Romana Szturce pochází z roku 1980 a jsou na něm zachyceni Romanovi sourozenci-dvojčata.





Fotografie z roku 1957, kterou zaslala Dana Rudolfová, přenesla naši čtenářku do roku 1957. "Fotka je z mateřské školy v Praze 6. Co nás tak moc zaujalo, že jsme s úžasem koukali na vánoční stromek, to už si dneska nepamatuji." 



 František Kůrka přispěl do soutěže fotografií z roku 1962. "Na snímku jsme já s pásovým traktorem na baterii a starší sestra s prskavkou. Za povšimnutí stojí tehdejší móda: účesy "na blbečka", puntíkované tepláky a vytahané punčocháče." 


 Jana Baudyšová poslala snímek ze svých druhých Vánoc, pocházející z roku 1985. "Na fotce je se mnou babička, všechny hračky, které se povalují okolo, máme ještě někde ve sklepě, ale ozdoby ze stromečku nám někdo z toho samého sklepa minulý rok ukradl. Nejspíš proto, že byly uloženy v krabici od videa. Ale je to škoda, ozdoby byly součástí tolika vánočních stromečků a vzpomínek..."



 Marie Plačková objevila ve svém albu snímek z roku 1964, který nafotil její děda. "Na fotografii je zachycena moje babička při úpravě stromečku. Mamka (v tmavších kalhotách) a teta jí vydatně asistují."



 Martin Řehoř. "Na fotce je můj táta se svými dárky, snímek fotil děda. Vždycky, když si fotku prohlížíme, nezapomene připomenout, že kromě dárků (nafukovací pes a traktor) je na ní zachycen i připínáček v bačkoře. Nikdo neví, kde se tam vzal, ale táta si pamatuje, jak ho něco píchalo do palce u nohy. Moc mu nevěřím, protože mu byly tři roky. To, že měl kalhoty z tesilu, který svědil až hrůza, už je pravděpodobnější. Fotka je totiž z roku 1966."





Fotografii z roku 1978 zaslala Jana Melenová z Oseku u Duchcova. "To jsou dceřiny druhé Vánoce. Tuhle svou nejoblíbenější hračku má u nás pořád schovanou na půdě," napsala paní Melenová.





Fotografie, kterou zaslala Marie Kamišová z Plzně, vznikla v roce 1968. Je na ní zachycena maminka Marie se svým bratrem. "Díky vaší soutěži jsem měla možnost nahlédnout do dětství mojí maminky z pohledu své šestasedmdesátileté babičky. Babička vyndala starou bednu s fotkami, při kterých jsme si krásně zavzpomínaly a hlavně se hodně zasmály. Díky za tyto krásné chvilky," napsala Maruška.



 Dagmar Menšíková přispěla do soutěže fotografií z roku 1978. "Na zaslaném snímku jsem já se svou o rok mladší sestrou. Dnes mám dva kluky a za podobnou formuli bych byla opravdu vděčná aneb Husákovy děti uměly být také šťastné!"




Kateřina Sýkorová na této fotografii ukazuje, jaké byly její Vánoce v roce 1984. "Na fotografii jsem vyfocená já, na Štědrýdenroku 1984, kdy mi bylo tři a půl roku. Od Ježíška jsem dostala své první lyže, které jsem samozřejmě musela hned, ještě pod stromečkem, vyzkoušet. Dodnes si pamatuji na lyžování na mých žlutých lyžích, kdy mě jeden rodič pouštěl dolů z kopce a druhý mě pod kopcem chytal. V pozadí stojí můj první kočárek pro panenky. Na stromečku ještě hořely pravé svíčky."





 Adéla Kohoutová z Českých Budějovic zaslala vlastní fotografie. Tehdy se psal rok 1989 a pro Adélu to byly první Vánoce.





 Alan Najzar z Ostravy našel v archivu pěknou fotku z Vánoc roku 1971. "Co je na ní zvláštní, je to, že byla pořízena na diapozitivní materiál a po letech jsem jej nechal převést do digitální podoby, a jak se můžete přesvědčit, tak i po letech tento snímek neztratil nic ze své barevnosti," popisuje. Na snímku je Alan (miminko) s maminkou a bratrem.  





Pavel Šubrt z Ostroměře zasílá snímek z roku 1988. "Pro mě znamenalo, čím větší dárek, tím lepší. A tento dárek to naplnil. Uvnitř byla klasická oranžová tatrovka," směje se Pavel.


 Autorkou tohoto obrázku, který byl pořízen v roce 1966, je čtenářka Alena Krajčová. "Naše téměř dvouletá dcerka Yvonka dostala od Ježíška kočárek s panenkou - panenka ji zřejmě nezaujala, takže všechno z kočárku vyházela a vítězně se do kočárku nacpala sama."



 Fotografii pocházející z roku 1988 zaslal Václav Doležálek z Třebíče. Na snímku je zachycen jeho syn, který dýchá jen pro jedno: svůj nejmilejší dárek. "Tuto hračku měl oblíbenou několik let," napsal pan Václav.




 Eva Matušková našla ve svém archivu fotografii z roku 1977. "Jsem na ní vyfocena já, ale na co se tak upřeně dívám, už si nepamatuji. Asi vidím Ježíška," napsala paní Eva.  







 Fotografie pochází z archivu čtenářky Jany Šárkové, jejíž otec byl nadšeným amatérským fotografem. Tento snímek byl pořízen v roce 1963 a Janě bylo 6 let. "Už od dětství často slýchám, že mám velké smutné oči, a fotografie je důkazem, že ani dárečky pod stromečkem na tom nic nezměnily," napsala. "Jsem ráda, že vaše soutěž mě ‚vyprovokovala‘  k tomu, abych vytáhla staré fotky a zavzpomínala na dětství a vůbec časy minulé."



Lenka Novotná zaslala do soutěže o NEJ retro Vánoce fotografii z roku 1977.





Ludmila Krabsová našla ve svých fotografiích i jednu z roku 1961. "Na fotografii jsem já se svojí o rok mladší sestrou," stojí v e-mailu čtenářky z Liberce.





 Fotografie, která pochází z roku 1976, je rodinným pokladem Lenky Špejchalové. Je zajímavá a významná nejen tím, že jde o osobní snímek, ale taky vzpomínkami. "Na rameni mám novou kabelku, kterou jsem právě dostala k Ježíšku. Pod stromečkem je vidět další dárek, malá umělohmotná konvička. Jaký rozdíl oproti dnešním dárkům. Pamatuji se, že tento stromeček - jedličku, maminka sehnala s protekcí. Jedličky tehdy byly jen podpultové."



Martina Bartoňová, která se narodila v roce 1971, byly v této době dva roky. Na snímku z roku 1973 je se svým bratrem. "Pozorně jsme sledovali, jak maminka zvoní zvonečkem a ohlašuje tím příchod Ježíška," píše paní Martina.





Miroslava Zemanová zaslala fotografii z roku 1966. "Na fotografii jsem zachycená já se svojí starší sestrou. Na hlavách máme čepičky z maškarního bálu ve školce, které jsme za žádnou cenu nechtěly sundat dolů. Byly mi dva roky."







Andrea Pavlová přispěla do naší velké vánoční fotosoutěže obrázkem z roku 1977. Hit všech dětí - "skládačku" - tehdy dostal k Vánocům i bratr Andrey. Autorem snímku je otec čtenářky Petr Oppl.





Snímek Romana Szturce pochází z roku 1980 a jsou na něm zachyceni Romanovi sourozenci-dvojčata.



 Zdeňka Bezányiová se díky této fotografii vrátila do roku 1973 a bylo to příjemné vzpomínání. "Bratr objevil pod stromečkem soupravu pro malého doktora. Netroufám si odhadnout, co se pokoušel na mně vyšetřit." 


 Soňa Marešová zaslala kreativně vyrobené fotografie z roku 1968. Je na nich její snoubenec Pavel Dvořáček.



Tato fotografie pochází z archivu Tomáše Dusíka z Brna.Je z roku 1970 a tehdy Tomáš slavil šesté narozeniny.






Retro očakávania vianoc......

                        Rozsvecovanie vianočného stromčeku,Bratislava-Hviezdoslavovo nám.,1948

                                                  Príchod Deda Mráza,Bratislava 1952


                                                         2x Košice 1959,Dedo Mráz na tribúne

                                          Bratislavský zimák víta Deda Mráza z Čukotky,1959

                                            Vianočný program na nám. SNP v Bratislave,1969


                                            Predvianočné nákupy v Bratislavskej tržnici,1984

                                      Predvianočné nákupy od ZDA Partizánské,Bratislava 1984

                                                      Predvianočné nákupy v BA,1950

                                                      Vianočné trhy,Bratislava 1955


                                                          Prišli pomaranče....BA 1955

                                                        Predvianočné nákupy v BA 1956

                                          Vianočne vyzdobená predajňa Zdroj Bratislava 1955


Zdroje:Onadnes.cz,Sme.sk

štvrtok 6. decembra 2012

ČESKOSLOVENSKÁ OBUV

Každá doba sa zračí vo svojej obuvi.
                                                        Albert Einstein




Československo bolo obuvníckou veľmocou.
V Československu sa spotrebovalo za rok 4,5 páru obuvi na obyvateľa a tým sa radilo na druhé miesto na svete.
Vo vývoze sa radilo na 4 miesto na svete.

Za socializmu sa v Československu vyrábalo veľa vecí.
Priemysel bol systematicky budovaný a uprednostňovaný.
Po znárodnení boli zlúčené väčšie,či úspešnejšie firmy do podnikov,ostatné boli zrušené.

Takisto to prebiehalo aj v obuvníckom priemysle.
Tam to bolo viacmenej jasné,pretože najväčšia firma na výrobu obuvi v Československu bola firma BAŤA.
Firma Baťa bola založená v roku 1894 súrodencami Annou,Antonínem a Tomášem.
Nevlastnili len továrne v Československu,ale aj v Poľsku,Juhoslávii,Bulharsku,Maďarsku,Rumunsku-všetky tieto továrne boli skonfiškované po roku 1945.Vo Veľkej Británii a ich kolóniách-domíniách,Holandsku,Egypte a v Indii boli továrne pod kontrolou tamojších vlád.
Podnik Baťa bol teda znárodnený 27.10.1945 a v roku 1949 vznikol SVIT národný podnik.
Národný podnik bol rozdelený do viacerých menších podnikov, čo trvalo až do roku 1953,kedy bol Zlín premenovaný na GOTTWALDOV a potom je už podnik uvádzaný až do roku 1990 ako Svit Gottwaldov n.p.-o.p.-striedavo...
V roku 1982-89 zmenil podnik status na odborový a v rokoch 1989-90 znova na štátny.
V roku 1990 sa stáva Svit Zlín akciovou spoločnosťou.


SVIT GOTTWALDOV

Bol najväčší podnik na výrobu obuvi v Československu a jeden z najväčších na svete.
Nástupnícky podnik po firme Baťa.
Jeho rozloha bola 92 ha a zamestnával  24 000 zamestnancov,z toho 60% žien.
Každú sekundu sa v závode vyrobilo 6 párov obuvi.
Ročná produkcia predstavovala
42 000 000 párov obuvi. V Československu sa na výrobe obuvi tento podnik podieľal
plnými 65 %.
Každý druhý pár sa prostredníctvom a.s. Exico Praha exportovalo do 80 krajín sveta.
Jeho základným programom bola výroba obuvnícka,gumárenská,kožiarenská,vyrábal a vyvážal obuvnícke stroje,špeciálne gumárenské formy,kopytá,podpätky,obuvnícke chemikálie atď.
Svit Gottwaldov združoval i ďalšie výrobno-hospodárske jednotky:
n.p. Gustava Klimenta Třebíč,n.p. Sázavan Zruč nad Sázavou,n.p. Botana Skuteč,
n.p. Kožnak Otrokovice,výskumní ústav kožedělný Gottwaldov a Incom Gottwaldov.











Od 70 rokov sa začala v obuvníctve viac používať chemizácia výroby.
Do ústrania ustupovala klasická šitá obuv,nahradzovali sa čoraz viac prírodné zvrškové i spodkové usne.
Chemizáciou sa aj zautomatizovala výroba.
Odlievaná obuv sa stala doménou plastikárov.
Podpätky,podošvy,ale aj vrchné dielce sa začali vyrábať z netradičných surovín a to hlavne lisovaním,vstrekovaním,tvarovaním a odlievaním.
Veľkým medzníkom sa stalo aj vysokofrekvenčné zváranie obuvi,kde sa obuv nemusí zošívať.
 V povrchovej vrstve obuvi sa od 70 rokov začal používať miesto prírodnej usne,polymerický materiál.



NÁVRH OBUVI

V podnikoch boli samozrejme zamestnaní návrhári a modelári obuvi,ale obuvnícky a aj textilný priemysel v Československu spolupracoval aj s Ústavom bytovej a odevnej kultúry-ÚBOK.
ÚBOK stanovil módne znaky obuvi,líniu kopýt,strihy zvrškov,tvary podpätkov,spodkové prevedenie,druhy materiálov,farby na sezónu.Potom sa v podnikových návrhárskych dielňach začalo s náčrtmi,návrhmi,vzormi,kombinovaním,skúškami....
Ročne takto predkladali,napr. v Svite okolo 2000 vzorov kolekcie obuvi.
Z toho potom vyberala výtvarná rada,ktr. doporučila najlepšie vzory k realizácii a až potom si zo zostavenej kolekcie vyberali zahraniční zákazníci a zástupci obchodných organizácií v tuzemsku.
Exportné kolekcie sa napr. skladali až z 4-5000 modelov!




Ortopedické požiadavky na obuv v Československu:
Na výrobe obuvi spolupracoval aj poradný zbor hlavného hygienika ČSSR,pre otázky zdravotne nezávadného obúvania a s lekármi ortopédmi.
Pozornosť sa zameriavala na súčinnosť s konštrukčnými zložkami výroby obuvi.
Smerodajné pre výrobu bolo aby:
-noha v obuvi mala dostatočný priestor,hlavne v prstovej časti
-flexibilita nohy v topánke
-úmerná výška podpätku
-vybočené,alebo aspoň kolmé postavenie pätnej časti kopyta
-pevný a dostatočne dlhý opätok



Závod Svit mal svoje učňovské stredisko,kde si vychovávali pracovníkov pre podnik a študovali tam aj zahraniční študenti,hlavne z krajín RVHP a rozvojových krajín.


VIDEA:

Svit,1959-výročné: http://www.youtube.com/watch?v=b1TiYORPHFI
1984: http://www.youtube.com/watch?v=-S8RsMFz_24&feature=related
Dom obuvi Svit,1984: http://www.youtube.com/watch?v=71Io4RZsUo8&feature=relmfu
Liečebné http://www.youtube.com/watch?v=Fprnmn5GyU0&feature=watch_response



STAROSTLIVOSŤ O ZAMESTNANCOV

V podniku mali 15 kuchýň,kde pripravovali jedlo pre 45 závodných jedální-to bolo 15 500 stravníkov na 3 smeny! Zamestnanci mali na výber z 3-8 druhov jedál,vrátane redukčných a diétnych.
O zdravie zamestnancov sa staralo 118 lekárov a 222 zdrav. sestier.
K tomu slúžila zamestnancom aj sauna,vodoliečba,masáže,koronárna jednotka,fyzikálna liečba,rehabilitácie,inhalatórium atď.
V závodnom ústave národného zdravia  v Gottwaldove sa o zamestnancov staralo 26 závodných lekárov,36 odborných a 20 zubných lekárov.
Na prevádzku tohto zariadenia podnik ročne venoval 6,5 000 000 Kčs.


Dovolenka pre zamestnancov podniku Svit:

19 rekreačných stredísk v tuzemsku i zahraničí.
Ročne bolo k dispozícii 1700 miest.Pre detskú rekreáciu boli k dispozícii 4 strediská pre 900 detí.
V podnikových rekreačných zariadeniach strávilo ročne dovolenku 23 000 pracovníkov a ich rodinných príslušníkov.
Rekreačné zariadenia mali hlavne v Beskydoch,Jeseníkoch,Krkonošiach,Chřibských lesoch a Vysokých Tatrách,ale aj v zahraničí-Bulharsko,Maďarsko,NDR....





                                               Modely dámskej obuvi pre jar-leto 1985.



Československé obuvnícke podniky:

Svit Gottwaldov
JAS Bardejov
ZDA Partizánské (Závody 29.Augusta)
ZGK Třebíč (Závody Gustava Klimenta)
Sázavan  Zruč nad Sázavou

Obuv vyrábali aj niektoré výrobné družstvá,ako napr:
OVD Bratislava a Bánovce nad Bebravou
Snaha v.d. Brno
Svedrup v.d. Gottwaldov a v.d. Rozvoj




                                                             
                                                     


                                                               Obuv zo sezóny 1974-75






Materiály používané k výrobe obuvi:

Na zvrchnú časť:

Hovädzí box,teľací box,Velúr-rôzne upravované-pod rôznymi názvami:
Atlas,Odev,Lukanil,Baby,Arans,Taba,Natur,Anad,Lemato,Toga,Kampala,
Uralam,Anad,Siux,Savona,Kemp,Arian,Kelet,Lucena,Sumo,Barex 700,
Velúr Derby,Rustikal,teľací box Fenix atď.

Na podošvy:

TPE,PUR,TPK,OBOLIT,gumový monolit,gumená a kožená podrážka,
styropor,PVC.

Druh obuvi:

Tenisky:

Materiál: Segel Roland,Svensil,Utensil,Liso.

Lodičky,poltopánky,sandále a zimná obuv-pánske i dámske:

Hovädzí lak,bravčovicový nubuk,hovädzí box Advantik,Rustikal,Antik,
poromerický materiál Barex 700,teľací box Fenix.

Ceny:

Pánske poltopánky:140-200 Kčs,dámske:60-340 Kčs,zimné:95-280 Kčs.
Dámske lodičky: 125-280 Kčs.
Letné sandále-dámske:88-390 Kčs
                        -pánske:20-260 Kčs

Čižmy:

Pasta PVC-antik striekaná,hovädzí box Odev,plastický materiál-pasta:Antik,Streč,Poľana.Textilný materiál-Diplomatka,tzv. Baby.
Ceny od:65-620 Kčs.


Papuče:

Materiál: Sava,vlnený úplet,alebo textil,úplet, PAD,bavlna,
Manchester,Dana,Pečora,brokát, zamat,Silven,Legos,Sikara.
Ceny:21-49 Kčs.

Veľmi populárne športové čižmy-Gerlach,boli vyrobené z pasty PVC.


Korčule:

Pánske:hladký hovädzí box a silonový úplet. Cena: 310 Kčs.
Dámske:Hovädzí box Elk,cena: 140 Kčs.

Lyžiarky: 

Hovädzí box Reho,Ski a podošva : vstrekolisované PVC. Cena od:640-920 Kčs.

Obuv pre deti a mládež:

Materiály,vrchné i podošvy boli z rovnakých materiálov.
Ceny:
Poltopánky:40-64 Kčs.
Sandále:21-85 Kčs.
Tenisky:22-320 Kčs.
Kopačky:36-43 Kčs.
Gumáky:25-40 Kčs


Topánky pre maličké deti:

Sandálky a topánočky:13-25 Kčs.




Ocenenia a výstavy n.p. Svit:

Ocenenia



Svit získal radu ocenení.
Medzi najdôležitejšie patrili najvyššie ocenenia štátu-rády:
-Rad práce-1955
-Rad republiky-1969
-Rad víťezného února-1973

25x získali Rudý prapor:
-vlády-6x
-MSP-11x
-standarta VHJ-3x
-standartu OŘ a ÚVOS-6x
-čestné uznanie vlády a ÚRO-1x

Ďalšie vyznamenania podniku Svit boli udelené v rokoch 1956-1982 celkom 11x.

A bola im udelená zlatá vysačka CID-teda za kvalitu a to získalo celkom 58 vzorov obuvi.

Ocenenia z výstav:

V 60. rokoch dostali vyznamenania na výstavách v Lipsku,LVT-Liberecké výstavní trhy,v Ostrave.Celkom 16 ocenení.
V 70rokoch to bolo na výstavách v : MVSZ,LVT,Lipsko,Trenčín,Intersport.Celkom 268 ocenení!
V 80 rokoch: Trenčín,MVSZ,LVT,Lipsko.Celkom 31 ocenení.